Mindfulness som metod
Gun-Britt Österström

Om Mindfulness

Professor Jon Kabat-Zinn (grundare av och föreståndare för Stress Reduction Clinic vid University of Massachusetts Medical Center och biträdande professor i medicin vid University of Massachusetts Medical School) var den förste att inlemma mindfulness i modern västerländsk medicin. Redan på 1980-talet blev han internationellt känd för sitt behandlingsprogram, Mindfulness Based Stress Reduction, för patienter med kronisk smärta och stressproblem – en behandling där medveten närvaro och acceptans är det centrala.

Programmet i sin helhet finns beskrivet i boken Full Catastrophe Living (Delta, 1990).
I den finns följande exempel:
”Om du är ute och seglar och ska färdas i riktning mot vinden kan du knappast vända på vindens riktning, segla rakt in i motvinden, eller ändra dina planer och bara följa med vinden. Men du kan lära dig att vrida seglen så att du utnyttjar vindens kraft till att ta dig dit du vill. Vi kan inte bestämma över vädret. Däremot kan vi lära oss att bemöta vädrets makter. På liknande sätt är det omöjligt att slippa undan problem, stress och press, men det finns en möjlighet – genom medveten närvaro och acceptans – att ha kontroll över hur vi hanterar svårigheterna”.

Alla hamnar vi någon gång i stormen – vi blir lämnade eller lämnar, vi själva eller en familjemedlem blir allvarligt sjuk eller skadad. Alla känner vi också av vardagens irriterande kastvindar – bilen går sönder på motorvägen, barnen lyssnar inte, orättvisor på jobbet. Det är naturligt att tillvaron ibland känns övermäktig, att vi tappar kontrollen och blir deprimerade eller arga.

”Genom mindfulness är du hela tiden i stormens öga. I ditt djupaste jag är du lugn. Du ser en tanke som enbart en tanke, inte ett faktum. En känsla är bara en känsla. Ditt sätt att se på dig själv, händelsen och omvärlden förändras. Och i stället för att bara reagera kan du agera, utifrån din egen visdoms källa.”

« Tillbaka

Välkommen

2023-3-23

Nya kurser:
NÄR ORDEN FASTNAR OCH LUFTEN TAR SLUT.

Kära vänner!
Ta chansen att ge dig själv en upplevelse av hur stor roll andningen spelar i våra liv.

Den meditationsform jag vill dela med mig av är den enklaste av de enkla. Andas in och ut på lite olika sätt... effekten är både grym och magisk.

Medveten andning var den första meditations- form jag kom i kontakt med. Har sedan dess använt den i mitt liv i stort sett varje dag.
Den är också mitt bästa redskap när jag arbetar med andra.

Ena kursen vänder sig till nybörjare och den andra till de som vill vidare i sin utveckling. Men båda lovar en upplevelse för kropp som själ och en kunskap du har nytta
av hela livet.

Klicka på länken högst upp för att läsa mer.Hälsn Gun-Britt